Händelserik avslutning på säsongen

Årets alpina säsong avslutades i Åre i veckan som gått och det blev en händelserik sådan. På onsdagen hölls sista störtloppstävlingen för både damer och herrar. Damernas störtlopp vanns inte oväntat kanske av Lindsey Vonn. Två blev italienska Sofia Goggia, som därmed faktiskt vann totala störtloppscupen med endast 3 poäng före Vonn.

Herrarnas störtlopp blev en minst sagt jämn kamp mellan österrikarna Vincent Kriechmayr och Matthias Mayer, det blev så jämnt att de faktiskt fick dela på segern. Varken Kriechmayr eller Mayer hade något att göra med täten i den totala störtloppscupen, det hade däremot loppets tre Beat Feuz som i och med tredjeplatsen höll undan med god marginal till Aksel Lund Svindal som blev fyra i Åres störtlopp.

På torsdagen var det sedan dags för Super G avslutning för både damer och herrar. Damernas Super G vanns av Sofia Goggia, som därmed hade en supervecka får man säga. Totala Super G cupen togs dock hem av lichtensteinska Tina Weirather (6:a i torsdagens lopp), efter att enda hotet i totala cupen Lara Gut körde ur. En annan som hade en kanonvecka i Åre var Vincent Kriechmayr som plockade hem herrarnas Super G. Totala cupen vanns dock av norrmannen Kjetil Jansrud, klart redan innan torsdagens tävlingar.

Svenska laget vann lagtävlingen

Fredagen bjöd på lagtävling i parallellslalom och till den svenska publikens förtjusning så vann Sverige med Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin, Frida Hansdotter och André Myhrer i laget, där man slog Frankrike i finalen. En liten revansch från OS där Sverige åkte ut redan i kvarten (även om ett OS guld kanske hade varit roligare…).

Slalom och storslalom skulle avsluta säsongen

Avslutningen på veckan skulle sedan krönas med slalom för damerna och storslalom för herrarna på lördagen, och omvänt på söndagen.

Vår OS guldmedaljör Frida Hansdotter krönte en fantastisk säsong med att ta en tredjeplats, för åttonde slalomtävlingen i rad(!), OS inräknat. Åres tävlingar speglade även den totala världscupen perfekt, vann i Åre gjorde suveränen amerikanska Mikaela Shiffrin före schweiziskan Wendy Holdener. Detta blev också den exakta ordningen i den totala världscupen då Frida i och med sin 3:e plats passerade slovakiskan Petra Vlhova.

Herrarnas storslalom vanns av alpina säsongens verkliga gigant, Marcel Hirscher, och tvåa som i så många tävlingar denna säsong norrmannen Henrik Kristoffersen. Kristoffersen har haft en fantastisk säsong men nästan hela tiden fått se sig slagen av Hirscher. Totala storslalomcupen vanns då självklart också solklart av Marcel Hirscher och Kristoffersen lika solklar tvåa. Matts Olsson gjorde en fin sista tävling för säsongen och slutade på 6:e plats.

Anledningen till att det blev en fin sista tävling för Matts Olsson är för att söndagens tävlingar fick ställas in på grund av kraftig blåst. Tävlingarna kommer inte att köras någon annan dag utan det blev ingen sista storslalomtävling för damerna och sista slalom för herrarna. Tyskan Viktoria Rebensburg blev därmed slutsegrare i storslalomcupen (hon hade 92 poängs försprång och hade vunnit ändå), och herrarnas slutsegrare i slalom blev såklart Marcel Hirscher med Kristoffersen som tvåa. Hirscher hade 164 poängs försprång och herrarnas slalomcup har i praktiken varit avgjord sedan lång tid tillbaka.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s