Sammanfattning säsongen 2017/2018

Alpina säsongen 2017/2018 bjöd inte på någon svensk succé i världscupen, de enda svenska segrarna vi fick se var i parallellslalom (André Myhrer i Oslo) och parallellstorslalom (Matts Olsson i Alta Badia). Detta gjorde ju dock inte så mycket då vi istället fick uppleva ett fantastiskt OS.

Vinter OS i Pyongyang

Det var inga av de alpina svenskarna som riktigt övertygat under året, även om Frida Hansdotter hade en hel radda med fina pallplaceringar. Att vi skulle få någon medalj fanns det definitivt förhoppningar om men att resultat skulle bli som det blev. Frida Hansdotter slog till med ett guld i slalom efter att ha vunnit med 5 hundradelars marginal, och en knapp vecka senare slog André Myhrer till med guld i slalom. André var såklart hjälpt en hel del av att säsongens suveräner Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen åkte ut i första respektive andra åket, men ett guld är alltid ett guld hur det än tas 🙂

Förutom våra två guld fanns inga större svenska framgångar att minnas. Marcel Hirscher var enda åkaren som vann två guld, och då missade han ändå sitt ”säkra” guld i slalom. I övrigt var det en väldigt blandad mix av vinnare. Största skrällvinnaren var solkart oseedade Ester Ledecka, Tjeckien som vann damernas Super G med en hundradels marginal. Ledecka är primärt en snowboardåkare men bevisligen även väldigt duktig på skidor.

Vinnarna i OS

HERRAR:
Slalom: André Myhrer, Sverige
Storslalom: Marcel Hirscher, Österrike (bästa svensk Matts Olsson, 10:a plats)
Störtlopp: Aksel Lund Svindal, Norge
Super G: Matthias Mayer, Österrike
Kombination: Marcel Hirscher, Österrike

DAMER:
Slalom: Frida Hansdotter, Sverige
Storslalom: Mikaela Shiffrin, USA (bästa svenska Frida Hansdotter, 6:a plats)
Störtlopp: Sofia Goggia, Italien (bästa svenska Lisa Hörnblad, 17:e plats)
Super G: Ester Ledecka, Tjeckien (bästa svenska Lisa Hörnblad, 24:a plats)
Kombination: Michelle Gisin, Schweiz

Schweiz vann lagtävlingen, Sverige utslagna i kvarten av Österrike

Världscupen 2017/2018

Herrarna och damerna hade en varsin stor totaldominant i världscupen 2017/2018, Marcel Hirscher på herrsidan (som vanligt) och Mikaela Shiffrin på damsidan. Vi hade två svenska segrar men båda i de kanske mindre prestigefyllda parallellskidåkningen. André Myhrer parallellslalomen i Oslos city event och Matts Olsson parallellstorslam i Alta Badia.

Även om vi hade få svenska segrar hade vi desto fler pallplatser. Frida Hansdotter började säsongen lite knackigt men avslutade med sju raka pallplatser i slalom och knep därmed tredje platsen i slalomens världscup. André Myhrer hade förutom OS guldet en hygglig säsong med några pallplatser och några tävlingar precis utanför pallen, tillräckligt bra för att även han skulle ta en tredjeplats i slalomens världscup.

På damsidan vann Shiffrin totalen med hela 605 poängs marginal och anledningen att hon kan vara så överlägsen är att hon är duktig i alla grenar, hon vann till och med sin första störtloppstävling i Lake Louise i början av december. Och förutom störtloppssegern så hade hon sex slalomvinster, två storslalom, två parallellslalom och utöver det även ett OS guld i storslalom.

På herrsidan var Marcel Hirscher helt outstanding i slalomen och storslalomen vilket bäddade för hans sjunde raka seger i den totala världscupen. Han tog sju slalom och sex storslalom segrar i världscupen och visade på en enorm jämnhet. Precis bakom honom fanns Henrik Kristoffersen som också visade upp en enorm jämnhet: 10 pallplatser i slalom och sex i storslalom, men endast en gång lyckades Kristoffersen slå Hirscher och hamna överst på pallen.

Vinnarna totala världscupen 2017/2018

HERRAR:
Totala världscupen: Marcel Hirscher, Österrike 1620 poäng – 2:a Henrik Kristoffersen, Norge 1285 poäng – 3:a Aksel Lund Svindal, Norge 886 poäng
Slalom: Marcel Hirscher, Österrike (André Myhrer 3:a)
Storslalom: Marcel Hirscher, Österrike (Matts Olsson 5:a)
Störtlopp: Beat Feuz, Schweiz
Super G: Kjetil Jansrud, Norge
Kombination: Peter Fill, Italien

DAMER:
Totala världscupen: Mikaela Shiffrin, USA 1773 poäng – 2:a Wendy Holdener, Schweiz 1168 poäng – 3:a Viktoria Rebensburg, Tyskland 977 poäng
Slalom: Mikaela Shiffrin, USA (Frida Hansdotter 3:a)
Storslalom: Viktoria Rebensburg, Tyskland (Sara Hector 10:a)
Störtlopp: Sofia Goggia, Italien (endast 3 poängs marginal till Lindsey Vonn, USA)
Super G: Tina Weirather, Liechtenstein
Kombination: Wendy Holdener, Schweiz

Övrigt

Bland övriga händelser under säsongen så meddelade bland annat Maria Pietilä Holmner att hon avslutar karriären då hon inte har kunnat få bukt med sina ryggproblem.

Lindsey Vonn vann fem tävlingar under säsongen och är därmed uppe på 82 världscupsegrar och har nu endast 4 segrar kvar för att tangera Stenmarks rekord på 86 segrar.

Marcel Hirscher som vann sin sjunde raka världscupseger har flaggat för förändringar inför nästa säsong på grund av motivationsproblem. Han bollar med tanken att sluta helt, bara köra slalomtävlingar eller att koncentrera sig mer på fartgrenarna. Vad beslutet blir i slutändan återstår att se.

Alpina säsongen 2018/2019

Världscupschemat för nästa säsong är inte klart men vad som är klart är att vi har ett VM i Sverige att se fram emot då VM 2019 hålls i Åre mellan 5-17 februari. Läs mer om VM i Åre här: http://are2019.com/sv/

2 kommentarer Lägg till

  1. Amazing! This blog looks just like my old one!
    It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design.
    Outstanding choice of colors!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s