Alpina världsmästerskapet 2021 – en sammanfattning

Alpina VM i Cortina d’Ampezzo i Italien 2021 var självklart speciellt så här i Corona-tider med i princip intill ingen publik. VM kördes mellan 11 februari och 21 februari och även om folk inte kunde resa dit och uppleva spänningen på plats så bjöd mästerskapet på en del dramatik för de som kunde bänka sig framför TV:n.

Herrarnas alpina VM 2021

Om man ska kröna en VM kung så får man förmodligen säga Österrikes Vincent Kriechmayr. Han tog först guld i Super G han vann dessutom VM:s med dramatiska tävling, herrarna störtlopp, där han vann med endast en ynka hundradel före tysken Andreas Sander. Väldigt god vice VM-kung får man säga att fransmannen Mathieu Faivre är. Faivre tog även han två guld, storslalom och parallellslalom. Anledningen till att han endast får betraktas som vice VM-kung här är för att parallellslalom är lite mindre prestigefyllt än de andra grenarna.

Normmannen Sebastian Foss-Solevaag tog VM-guld i slalom, en tävling där Norge hade en väldigt lyckad dag då Henrik Kristoffersen även knep bronset.

Damernas alpina VM 2021

På damsidan kröner vi schweiziskan Lara Gut-Behrami till VM drottning. Hon tog två mycket övertygande guld i Super G och storslalom och vann även en bronsmedalj i störtloppet. Väldigt god vice VM drottning är österrikiskan Katharina Liensberger. Liensberger vann även hon två guld och ett brons, dels vann hon guld i slalom men tog även ett guld i en mycket dramatisk final i parallellslalom där hon fick dela på guldmedaljen med Marta Bassino, Italien.

Den förväntade VM drottningen Mikaela Shiffrin hade med hennes mått ett mindre bra VM, trots 1 guld, 1 silver och 2 brons. Inget dåligt facit förstås men Shiffrin är guldkandidat i alla grenar och enda guldet kom i kombinationen som inte smäller högst av alla grenar. Det var självklart även skyhöga förväntningar på slovakiskan Petra Vlhova, och om man kan säga att Shiffrin hade ett lite misslyckat VM kan man definitivt säga detsamma om Vlhova. Slovakiskan mäktade ”endast” med två silver, i slalom och kombination.

Sveriges alpina VM 2021

Förväntningarna på medaljer för svenskarna var låga då vi för tillfället saknar några riktiga alpina stjärnor. Individuellt blev det heller ingen medalj men Sverige tog sig mycket överraskande till final i lagtävlingen i parallellslalom och väl där så pressade man Norge men fick till slut se sig besegrade med 3-1. Både Jakobsen och Hector hade en mycket fin tävlingsdag och de båda var bärande i det svenska lagets framgång. Lagtävlingen i parallellslalom är väl troligtvis VM:s minst prestigefyllda tävling men ändå kul med svenska alpina framgångar igen.

Det hade faktiskt mycket väl kunnat bli ytteligare en medalj för Sverige på VM:s sista dag. Kristoffer Jakobsen visade att att han hade god form när han bar det svenska laget till ett silver i lagtävlingen några dagar tidigare. Jakobsen startade också mycket fint och låg på 4:e plats efter första åket, endast 18 hundradelar efter ledaren. Perfekt slagläge med andra ord men en grensling i andra åket förstörde dagen och en chans till medalj slutade med ingenting…

Herrar – Alpina världsmästare 2021

Super GVärldsmästare: Vincent Kriechmayr, Österrike
Silver: Romed Baumann, Tyskland
Brons: Alexis Pinturault, Frankrike
StörtloppVärldsmästare: Vincent Kriechmayr, Österrike
Silver: Andreas Sander, Tyskland
Brons: Beat Feuz, Schweiz
SlalomVärldsmästare: Sebastian Foss-Solevaag, Norge
Silver: Adrian Pertl, Österrike
Brons: Henrik Kristoffersen, Norge
StorslalomVärldsmästare: Mathieu Faivre, Frankrike
Silver: Luca De Aliprandini, Italien
Brons: Marco Schwarz, Österrike
KombinationVärldsmästare: Marco Schwarz, Österrike
Silver: Alexis Pinturault, Frankrike
Brons: Loic Meillard, Schweiz
ParallellslalomVärldsmästare: Mathieu Faivre, Frankrike
Silver: Filip Zubcic, Kroatien
Brons: Loic Meillard, Schweiz

Damer – Alpina världsmästare 2021

Super GVärldsmästare: Lara Gut-Behrami, Schweiz
Silver: Corinne Suter, Schweiz
Brons: Mikaela Shiffrin, USA
StörtloppVärldsmästare: Corinne Suter, Schweiz
Silver: Kira Weidle, Tyskland
Brons: Lara Gut-Behrami, Schweiz
SlalomVärldsmästare: Katharina Liensberger, Österrike
Silver: Petra Vlhova, Slovakien
Brons: Mikaela Shiffrin, USA
StorslalomVärldsmästare: Lara Gut-Behrami, Schweiz
Silver: Mikaela Shiffrin, USA
Brons: Katharina Liensberger, Österrike
KombinationVärldsmästare: Mikaela Shiffrin, USA
Silver: Petra Vlhova, Slovakien
Brons: Michelle Gisin, Schweiz
ParallellslalomVärldsmästare: Marta Bassino, Italien OCH Katharina Liensberger, Österrike
Brons: Tessa Worley, Frankrike

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s